Skip to content
Foto van strategie overleg

Transactieoverzicht 2021 van het Baker Tilly team Corporate Finance

Gepubliceerd op: 18 januari 2022
Type publicatie Kennisartikel

In 2021 is het Corporate Finance – team van Baker Tilly als adviseur vanuit onze vestigingen in Nederland en België betrokken geweest bij 164 opdrachten, met een totale transactiewaarde van €205 miljoen. Onze adviseurs hebben gewerkt aan 44 koop- en verkooptrajecten, 83 waarderingsvraagstukken, 23 due diligenceonderzoeken (boekenonderzoeken) en 14 financieringen.

Het jaar 2021 was wederom een jaar waarin de wereldwijde pandemie domineerde. De M&A-markt heeft hier echter geen hinder van ondervonden. De adviseurs van het Baker Tilly team Corporate Finance hebben de goede lijn doorgetrokken door het aantal opdrachten in vergelijking tot 2021 met 29 te overtreffen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de doelstelling om een betrouwbare partner te zijn binnen het hogere MKB-segment.

Sectoren

De sectoren waarin wij het afgelopen jaar voornamelijk actief in zijn geweest betreffen de zakelijke dienstverlening, industrie en bouw & installatietechniek. Ook in tal van andere sectoren beschikken onze adviseurs over een ruime hoeveelheid marktkennis. Zo was het binnen de zakelijke dienstverlening een jaar met veel beweging binnen het landschap van de ‘digital agencies’. Het afgelopen jaar voerden wij uiteenlopende opdrachten uit, waarbij wij als sparringpartner fungeerden voor een divers klantenportfolio.

Ongeveer 40% van de gedane opdrachten is grensoverschrijdend geweest. De wereldwijde pandemie bleek voor de M&A-markt geen belemmering om ook actief te zijn buiten de landsgrenzen. Via het Internationale Baker Tilly-netwerk beschikken wij over kennis in lokale markten waardoor ook cross-border-transacties optimaal begeleid werden. Een goed voorbeeld is het feit dat de Corporate Finance teams in Nederland en België ook dit jaar weer nauw hebben samengewerkt hebben om klanten van gedegen adviezen te voorzien.

In 2021 heeft het Corporate Finance team van Baker Tilly haar klanten meerdere malen bijgestaan bij medewerkersparticipatie-trajecten. Dit zijn veelzijdige processen waarbij zowel verkoopbegeleiding, een waardebepaling, fiscale structurering en een financieringsvraagstuk bij komen kijken. Hoe dit proces door Thermal Comfort Systems is ervaren, leest u in het interview met de oprichters en betrokken medewerkers van de onderneming. Daarnaast is 2021 ook een jaar gebleken waarbij private equity in opkomende mate bediend wordt door Baker Tilly met in totaal 11 trajecten.

Waarderingen

Op het gebied van waarderingen heeft het Corporate Finance – team een aanzienlijke hoeveelheid specifieke kennis tot zijn beschikking. Een goed voorbeeld hiervan is het waarderingsmodel dat samen met Octrooibureau V.O. in 2021 specifiek ontwikkeld is om te dienen als waardebepaling van octrooien. Het model biedt een alternatief voor de uitgebreidere onderzoeken die vaak gebruikt worden om de waarde van een octrooi vast te stellen. Op deze wijze komt men relatief snel en tegen lagere kosten tot een schatting.

2022 is bij Baker Tilly – Corporate Finance voorspoedig begonnen en we gaan het nieuwe jaar met het volste vertrouwen tegemoet. De markt is volop in beweging en we zien een hoop transacties op ons afkomen. We zien daarnaast kansen voor het bedrijfsleven in de Nederlandse warmtetransitie, na het analyseren van verschillende Transitievisie Warmte-rapporten die gemeentes moesten publiceren voor het jaareinde 2021.

Vragen

Ook in 2022 begeleiden wij u en uw onderneming graag naar een weloverwogen volgende stap. De adviseurs van Baker Tilly Corporate Finance bieden oplossingen voor diverse vraagstukken. Van koop- en verkoopbegeleiding tot waardebepaling en van (her)financiering tot due diligence.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op, of dien een terugbelverzoek in. Dan nemen we, op een door u gewenst moment en een door u gewenste manier, contact met u op.

Foto van transactieoverzicht 2021

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief