Skip to content
Foto van hand met lamp

Drie tips om innovatiekracht binnen de organisatie te vergroten

Gepubliceerd op: 22 maart 2019
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Technologische ontwikkelingen, zoals digitalisering, blockchain, big data en robotisering gaan snel. Om effectief in te spelen op deze ontwikkelingen en de concurrentie voor te blijven, is het noodzakelijk om te innoveren. Het vergroten en structureren van de innovatiekracht binnen uw organisatie vraagt ook iets van uw leiderschap. Innoverende teams functioneren doorgaans niet effectief zonder te weten waar u als ondernemer heen wilt. Sterker nog, chaos ligt op de loer. De vraag is: hoe wordt u een innovatieve leider?

Om de bedrijfscultuur om te buigen naar een innoverende organisatie, moet een leider zelf het gewenste gedrag laten zien. Dit gedrag bestaat niet alleen uit harde managementvaardigheden. De essentie van leiderschap is het nemen van goede beslissingen en zorgen dat anderen die beslissingen begrijpen, volgen en omarmen. Een innovatieve leider maakt het verschil door te inspireren en motiveren, door het creëren van gemeenschappelijke belangen en ideale omstandigheden te faciliteren. Persoonlijke competenties en voorkeursstijl van de leider kunnen de innovatiekracht maken of breken.

Drie tips voor innovatief leiderschap

Hieronder drie tips voor gedragsverandering waarmee leiders een bedrijfscultuur creëren, die gericht is op innovatie en ruimte biedt aan (persoonlijke) ontwikkeling:

Tip 1: Geef vertrouwen

Door als leider meer een coachende rol aan te nemen, biedt u medewerkers vrijheid en flexibiliteit om hun werk te doen en geeft u vertrouwen. Vertrouwen geven is essentieel voor een positieve werkbeleving en leidt tot een hogere productiviteit en innovatiekracht binnen de organisatie. Vertrouwen geven zorgt er ook voor dat u als leider vertrouwen krijgt.

Tip 2: Geef aan dat fouten maken mag

Nieuwe dingen proberen is nodig om een team flexibel en innovatief te houden. Daarmee stimuleert u de ontwikkeling van het team. Een innovatieve leider is zich ervan bewust dat fouten maken onderdeel is van die ontwikkeling. Geef aan dat fouten maken mag om daarvan te leren.

Tip 3: Spreek waardering uit

We zijn gewend om prestaties te waarderen door middel van traditionele beloningen in de vorm van financiële bonussen. Verbreed het perspectief op belonen, bijvoorbeeld door het uitspreken van waardering en het geven van ruimte om te experimenteren. Hiermee ondersteunt u een op ontwikkeling gerichte cultuur.

Heeft uw organisatie innovatieve leiders?

De HR consultants van Employment Advisory helpen u graag bij het in kaart brengen van het leiderschapspotentieel binnen uw organisatie. Aan de hand van een assessment of teamscan wordt inzichtelijk of uw organisatie beschikt over voldoende innovatiekracht. Wij kunnen u uiteraard ook helpen om vervolgens de stap naar een innovatieve organisatie te realiseren.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief