Skip to content
Gepubliceerd op: 06 oktober 2020
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
2019 was een succesvol M&A jaar voor West-Europe. Iedereen verwachtte dat deze lijn in 2020 zou doorzetten. Het jaar 2020 begon met een goede start, zowel qua aantal transacties als qua gemiddelde M&A dealomvang. Door de uitbraak van COVID-19 werden transacties na eind maart van dit jaar echter opgeschort en toonden vooral strategische kopers een voorzichtiger houding.

Verschil van impact per branche

De impact van COVID-19 verschilt sterk per branche; de grootste prijsdalingen zien wij in de sectoren horeca, toerisme & recreatie (-10%) en detailhandel (-7.1%). De sectoren waar de verkoopprijzen juist stegen zijn e-commerce (+3,8%), gezondheidszorg & farmacie (+1,6%) en IT-dienstverlening & software (+0,8%). In de weken voorafgaand aan de zomervakantie en ook nu na de zomervakantie merken we dat de M&A activiteiten toenemen en de interesse voor acquisities groeit in het grootste deel van West-Europa. Investeerders zijn actief op zoek naar overnamekandidaten.

Momenteel nemen wij de volgende trends en ontwikkelingen waar:

Beschermen van activiteiten door verticale en horizontale integratie

Trends die voor de uitbraak van COVID-19 van invloed waren op de M&A markt, zetten zich naar verwachting nu weer voort. Ten eerste merken we dat bedrijven sterk gefocust zijn op schaalvergroting. Deze trend is naar verwachting versterkt door COVID-19. De nasleep van de COVID-19 uitbraak zal leiden tot meer (noodzakelijke) fusies en overnames in de tweede helft van dit jaar en begin volgend jaar, voornamelijk in het MKB segment. Om de strategische positie te versterken, geven  bedrijven in toenemende mate de voorkeur aan het insourcen van bepaalde bedrijfsactiviteiten en het betreden van nieuwe markten. Bedrijven willen hun productie- en servicelijnen beschermen en verbeteren door het realiseren van zowel verticale als horizontale integratie. Dit leidt naar verwachting wereldwijd en dus ook in West-Europa tot een toename in het aantal acquisities.

De Tech-industrie wordt volwassen

Ten tweede heeft de Tech-industrie de afgelopen jaren te maken gehad met een aanzienlijke stijging van het aantal deals, deze trend zet zich naar verwachting in de komende tijd voort. De Tech-industrie wordt volwassen, waardoor Tech-bedrijven hun financiële positie kunnen versterken en potentiële deals kunnen realiseren. We zien ook dat bedrijven ervoor kiezen om te fuseren met technologiebedrijven of deze over te nemen in plaats van zelf nieuwe technologieën te ontwikkelen, om te anticiperen op technologische veranderingen. Deze trends worden naar verwachting versterkt door COVID-19. Baker Tilly heeft een aantal klanten in deze sector geadviseerd, waaruit ook diverse internationale deals zijn gerealiseerd. Het aandeel transacties in deze sector neemt naar verwachting in de nabije toekomst toe.

Duurzaamheid en hernieuwbare energie

Tot slot merken we ook een aanzienlijke toename van de belangstelling voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid en hernieuwbare energie, zowel bij strategische kopers, als ook bij Private Equity en Venture Capital bedrijven. Vanwege het groeipotentieel in dit segment en het grote innovatievermogen in Nederland en België, wordt verwacht dat deze interesse de komende jaren verder toeneemt.

Gebaseerd op de drie genoemde trends verwachten we met name voor de mkb-bedrijven een opleving van de overnamemarkt.

Vragen

Speelt voor uw bedrijf een soortgelijke vraagstuk of overweegt u uw bedrijf te verkopen of een bedrijfsovername te doen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen met ons team van overnamespecialisten kunnen wij u goed adviseren over alle aspecten van Corporate Finance.

 

Bron: FD (cijfers)

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief