Skip to content
Foto van woning

Stopt u de overwaarde niet in uw nieuwe huis? Let op aftrek hypotheekrente

Gepubliceerd op: 23 september 2021
Type publicatie Kennisartikel
Staat uw woning te koop of is het huis onlangs verkocht? Met de stijgende huizenprijzen is de kans groot dat u overwaarde heeft op uw huis. Als u besluit de overwaarde niet te herinvesteren in een nieuw koophuis, dan is de kans groot dat u voor de aftrek van hypotheekrente te maken krijgt met de bijleenregeling. Dit houdt in, dat voor het deel dat de hypotheek hoger is dan volgens de bijleenregeling mag, u geen recht heeft op aftrek van de hypotheekrente. Dit deel van de schuld verschuift dan naar box 3.

In de huidige huizenmarkt hebben veel huizenbezitters een overwaarde op hun huis. Als u uw oude huis met overwaarde verkoopt en verhuist naar een nieuw koophuis, dan heeft u de keuze om de overwaarde te herinvesteren in uw nieuwe huis of iets anders met het geld te doen. De bijleenregeling wordt van toepassing als u kiest de overwaarde niet te investeren in het nieuwe huis. We leggen aan de hand van een voorbeeld uit hoe de bijleenregeling werkt.

Een voorbeeld

Paul en Samantha verkopen in 2021 hun oude huis voor € 500.000 en realiseren daarmee een overwaarde van € 100.000. Zij kopen ook een nieuw huis in 2021. De aankoopprijs van dit huis is € 625.000 (inclusief aankoopkosten).

De eigenwoningschuld die kan worden verwerkt in box 1 voor de inkomstenbelasting, kent een maximum. In het geval van Paul en Samantha is de maximale eigenwoningschuld € 525.000 (€ 625.000 -/- € 100.000).

De maximale eigenwoningschuld is namelijk het verschil tussen de aankoopprijs (incl. aankoop- en evt. verbouwingskosten) van de nieuwe woning en de overwaarde van de oude woning (eigenwoningreserve). De overwaarde wordt berekend uit de verkoopprijs van de oude woning (na aftrek verkoopkosten) min de hypotheek op de oude woning in box 1.

Bijleenregeling beperkt recht op hypotheekrenteaftrek

Paul en Samantha mogen vanwege die maximale eigenwoningschuld over maximaal € 525.000 hypotheekrente aftrekken in box 1. Kiezen zij ervoor het volledige aankoopbedrag (€ 625.000) als hypotheek af te sluiten, dan wordt de bijleenregeling van toepassing. Dit betekent dan, dat Paul en Samantha over € 100.000 geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Dit bedrag (€ 100.000) moet dan als schuld in box 3 worden opgenomen.

Let op: door de huidige relatief lage hypotheekrentestanden hoeft de bijleenregeling in steeds meer gevallen fiscaal niet nadelig te zijn. De belastingbesparing in box 3 kan namelijk hoger zijn dan het fiscaal voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Wijzigingen Belastingplan 2022

Op dit moment delen getrouwde partners elkaars eigenwoningreserve naar rato van de huwelijksgemeenschap. Vanaf 1 januari 2022 geldt dit alleen nog als partners in algehele gemeenschap van goederen zijn gehuwd of voorwaarden (zijn) aan(ge)gaan die daarmee overeenkomen. In andere huwelijkssituaties wordt de hypotheekrenteaftrek van de partner niet beperkt. Bovendien worden partners niet meer beperkt door een eigenwoningreserve van de ander als zij samen wel voldoende eigen geld in de woning hebben gestopt.

Tip 1: Voor als u een nieuw huis koopt

Krijgt u jaarlijks via een voorlopige teruggaaf de hypotheekrenteaftrek en verandert uw te betalen hypotheekrente als gevolg van een verhuizing? Laat dan tijdig de voorlopige teruggaaf aanpassen naar uw nieuwe situatie. Zo voorkomt u dat u wellicht achteraf de voorlopige teruggaaf moet terugbetalen.

Tip 2: Houd rekening met de termijn van aftrek

Voor een hypotheekschuld kan maximaal 30 jaar renteaftrek geclaimd worden in box 1. De eigenwoningschuld kan door verhuizingen en/of verbouwingen uit meerdere laagjes bestaan. Elk laagje kan een andere resterende renteaftrekperiode hebben. Zorg ervoor dat u niet alleen weet over welk bedrag u de rente mag aftrekken, maar ook dat u weet hoeveel jaren u nog voor renteaftrek in aanmerking komt.

Tip 3: Houd rekening met gevolgen van de bijleenregeling

Wij merken dat de bijleenregeling in de praktijk een lastige regeling is. Wij helpen u dan ook graag verder om te bepalen hoe de bijleenregeling in uw situatie uitpakt. Zo bent u al bij de keuze voor een hypotheek op de hoogte van de gevolgen voor de aftrek van uw hypotheekrente. Neem contact op met uw belastingadviseur op een van onze vestigingen bij u in de buurt voor meer informatie.

Op Prinsjesdag 2021 zijn verschillende maatregelen en wetsvoorstellen gepresenteerd. Kijk voor een samenvatting van de maatregelen op onze speciale Prinsjesdag-pagina.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief