Skip to content

Van data naar inzicht: Uw btw in kaart brengen met onze International Trading Tool

Gepubliceerd op: 13 juni 2023
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Verkoopt u goederen aan klanten over de hele wereld? Dan begeeft u zich in een heel ander speelveld dan bedrijven die alleen in Nederland leveren. U krijgt te maken met andere btw-regels en verplichtingen waardoor de complexiteit van uw btw-administratie toeneemt. De belangrijkste vraag die u zich dan moet stellen is: Hoe blijft u ‘in control’ over de btw-administratie en zorgt u ervoor dat u altijd de juiste btw-regels toepast?

Complexe regelgeving verandert continu

Als gevolg van bijvoorbeeld de Brexit en de nieuwe e-commerce regels is het lastig om te voldoen aan de veranderende regelgeving. Ook met het oog op de aankomende wijzigingen in het kader van “VAT in the Digital Age” en de hervorming van de douane-unie blijft het voor ondernemers van groot belang op de hoogte te zijn van regels en verplichtingen.

Bij internationale goederenhandel met andere ondernemers en verkoop aan consumenten kunnen regels over bijvoorbeeld het bestemmingslandprincipe, het drempelbedrag voor intra-EU afstandsverkopen, invoer-btw bij import, de platformfictie en het éénloketsysteem van belang zijn. Bovendien moet u weten in welk land u btw dient te voldoen en waar u btw-aangifte verplichtingen heeft. Niet voldoen aan de regelgeving kan grote gevolgen hebben. Niet alleen op administratief en financieel vlak, maar zeker ook commercieel gezien.

Benut de inzichten uit uw data

Als ondernemer houdt u al een gedegen administratie bij. U kunt deze data gebruiken om compliant en in control te blijven. Zo behoudt u goed zicht op de btw-positie van uw onderneming, en is het zelfs mogelijk om optimalisatiemogelijkheden te identificeren en te benutten. U heeft de ruwe data al in uw administratie staan: Wij helpen u om dit om te zetten in nuttige informatie.

Btw-positie optimaliseren

Speciaal voor grensoverschrijdende handel heeft Baker Tilly de International Trading Tool (‘ITT’) ontwikkeld. Een praktisch hulpmiddel dat inzicht geeft in de mate waarin uw onderneming btw-compliant is. De tool is gebaseerd op de actuele btw-regelgeving en bepaalt op basis van de data uit uw bedrijfssysteem of u aan deze regelgeving voldoet. De geautomatiseerde controles halen onder andere invoerfouten, onjuistheden en onvolkomenheden in uw btw-processen en -administratie boven water. Aan de hand van deze bevindingen kunt u bovendien bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn om de btw-positie te optimaliseren.

De International Trading Tool

De International Trading Tool biedt u de volgende voordelen:

  • Een overzicht geven van de btw-stromen en -positie van uw onderneming;

  • Controle op, en inzicht in, uw btw-compliance via een overzichtelijk dashboard;

  • Geautomatiseerde controles van de data die u aanlevert op onder andere de btw-positie, btw-bedragen, btw-nummers en goederenstromen met onderliggende (transport)documenten;

  • Bepalen van de btw-behandeling op basis van het land waar de goederen naartoe gaan en de btw-status van de afnemer;

  • Controle op, en herleiden van, afwijkingen op factuurniveau; en

  • Inventarisatie van de btw-risico’s.

Wilt u meer weten over onze International Trading Tool? We leggen het graag aan u uit! Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs om te bespreken hoe u deze tool kunt inzetten om meer inzicht te krijgen in uw (internationale) btw-positie en welke aandachts- of verbeterpunten er zijn.

Wilt u voldoen aan de btw-regelgeving?

Heeft u vragen over de btw-regelgeving voor grensoverschrijdende leveringen en diensten? Of wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen om uw btw-compliance uitdagingen effectief aan te pakken? Stevie Mols en Marisa Hut van Baker Tilly VAT & Customs Advisory vertellen u graag meer over onze dienstverlening en hoe u automatisering in kunt zetten om in control te blijven.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief