Skip to content
Foto van Thermal Comfort Systems

Interview: de medewerkersparticipatie bij Thermal Comfort Systems

Gepubliceerd op: 08 oktober 2021
Type publicatie Klantverhalen
Gerelateerde onderwerpen
Thermal Comfort Systems (TCS) is een toonaangevende speler op de Nederlandse markt voor vloerverwarming, vloerkoeling en betonkernactivering. Eerder dit jaar heeft Ankie Koele-Ophoff, medeoprichter van TCS, het bedrijf gedeeltelijk overgedragen aan medewerkers Marco Wittenaar, Richard Kuiper en Harmen Sellies.

Baker Tilly is al geruime tijd betrokken als adviseur en accountant bij TCS en mocht tevens het proces van medewerkersparticipatie begeleiden. “Baker Tilly heeft als regisseur ons begeleid in dit proces. Door de vertrouwensrelatie en persoonlijke aanpak van de adviseurs durfden wij dit spannende proces aan te gaan met Baker Tilly”, aldus Ankie. “Het vertrouwen van Ankie en de jarenlange betrokkenheid als adviseur bij TCS, gecombineerd met de expertise van onze specialisten maakt dat je een dergelijk proces optimaal met elkaar kan doorlopen.”, aldus Bert Noordhof die al sinds de oprichting van de onderneming betrokken is als accountant/adviseur bij TCS.

Wij interviewden Ankie, Marco, Richard en Harmen over het proces voor de medewerkersparticipatie, de samenwerking met Baker Tilly en de toekomst van TCS.

Foto van thermal comfort systems

De beginjaren van Thermal Comfort Systems

In 2006 hebben Gert-Jan Koele en Ankie Koele-Ophoff TCS opgericht, uit het oude Velta Nederland. Vanuit de vestiging in Wezep houden de medewerkers zich dagelijks bezig met de engineering, levering en het aanbrengen van vloerverwarming en vloerkoelingssystemen in de utiliteitbouw en seriematige woningbouwprojecten. De onderneming heeft jarenlange ervaring met het duurzaam verwarmen en koelen.

Ondank de lastige beginjaren als gevolg van de crisis in 2008 en 2009, werd het vertrouwen van de opdrachtgevers gewonnen. In de eerste jaren is een solide basis van de organisatie neergezet waarna het bedrijf sterk groeide. “TCS heeft zich door de jaren heen kunnen onderscheiden van haar concurrenten door haar kennis, kwaliteit van de producten, de oplossingsgerichte gedachtes, het ontzien van de klant en het nakomen van de gemaakte afspraken. Een belangrijk motto voor TCS is: Zeggen is doen”, aldus Marco.

Gezamenlijk de verantwoordelijkheid

Al geruime tijd was het de sterke wens van Ankie om het bedrijf in de toekomst over te dragen aan de werknemers. Door het plotseling overlijden van haar man Gert-Jan in 2016 is deze wens versterkt. Marco, Richard en Harmen hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om samen met Ankie TCS door te zetten. Alle drie de heren waren al geruime tijd betrokken bij de organisatie. Marco en Harmen zijn zelfs na hun studie direct gestart bij TCS. De aankoop van het nieuwe pand in Wezep in 2018 is een belangrijke mijlpaal voor TCS en was tevens het startschot voor het voortzetten van de onderneming en de gedeeltelijke overdracht van de aandelen.

Baker Tilly is al geruime tijd betrokken als adviseur en accountant bij TCS. In 2020 zijn Bert Noordhof en Alexander Niemeijer betrokken geraakt bij de medewerkersparticipatie. “Mede door de vertrouwensrelatie en de vertrouwde vaste aanspreekpunten binnen Baker Tilly heb ik besloten dit traject samen met hen te doorlopen’’, aldus Ankie. Het totale proces van waardebepaling, onderhandelingen, financiering en juridische afwikkeling konden we onderbrengen bij Baker Tilly en dat heeft in totaal circa negen maanden geduurd. “Een intensief proces waar alle betrokken partijen veel van hebben geleerd”, aldus Richard.

Corporate Finance adviseur Alexander Niemeijer, die namens Baker Tilly de regie voerde over het traject, vertelt: “De band en het vertrouwen die Ankie en de medewerkers hebben is heel bijzonder. Dat zorgde voor een constructieve en open samenwerking. Mede hierdoor hebben we -ondanks de coronacrisis- het traject binnen afzienbare tijd kunnen afronden en kunnen de ondernemers zich weer volledig richten op de verdere groei van het bedrijf. ”

Foto van Thermal comfort systems

Het ondernemerschap en de toekomst

Niet lang na de overname werden de ondernemers geconfronteerd met een schaarste van producten, waaronder de buizen die worden gebruikt in de installaties. De directie heeft echter geen moment spijt gehad van de beslissing om samen met Ankie dit traject aan te gaan en samen verder te bouwen aan het bedrijf.

De nieuwe ondernemers kijken samen met Ankie positief naar de toekomst. “Ons doel is een nog stabielere factor te worden in de installatiebranche. Doorgroeien waarbij we de kwaliteit en persoonlijke binding met onze opdrachtgevers en werknemers behouden en een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de wereld’’, aldus Harmen.

Interesse in medewerkersparticipatie?

Overweegt u om medewerkers te laten participeren in uw onderneming? En wilt u meer over weten over bovenstaande aandachtspunten? Neem dan contact op met Alexander Niemeijer (+31 (0)20 236 21 88). Samen met ons team van specialisten kunnen wij u goed adviseren over alle aspecten van een goede bedrijfsoverdracht.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief