Afgelaste evenementen coronavirus: wat met de btw?

Het coronavirus verspreidt zich snel en steeds meer evenementen worden uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Ook voor de btw heeft dit gevolgen. Hieronder beschrijven wij de impact.

Btw-teruggaaf

Voor de organisator (hotel, evenementenbureau etc.) van een afgelast evenement is de kans groot dat de btw op de verkoop van de tickets al is voldaan aan de Belastingdienst. In een aantal situaties zien wij mogelijkheden om de reeds voldane btw terug te vragen van de Belastingdienst. Dit kan met name gunstig zijn wanneer de organisator de ontvangen bedragen niet restitueert aan de tickethouders.

Besluit Uitsluiting Aftrek Omzetbelasting (BUA)

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat u als werkgever voorgenomen bedrijfsevenementen uit veiligheidsoverwegingen afgelast. In een voorkomend geval kan het zijn dat u al kosten heeft gemaakt met het oog op het voorgenomen evenement voor het personeel. Initieel zou de btw op deze kosten van aftrek worden uitgesloten door de werking van het BUA. Echter heeft door het afgelasten van het evenement feitelijk gezien geen personeelsverstrekking plaatsgevonden. Wij zijn daardoor van mening dat niet aan de werking van het BUA wordt toegekomen en derhalve het recht op aftrek van de btw op kosten die initieel zagen op personeelsverstrekkingen niet gecorrigeerd dient te worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en uitwerkingen voor uw organisatie? Neem dan contact op met Rakesh Ghirah van VAT & Customs Advisory van Baker Tilly.