Internet of Things in de zorg: praktijkvoorbeelden

Ondanks dat we nog aan het begin staan van het gebruik van Internet of Things technologie in de zorg, gaat de ontwikkeling snel. Internet of Things biedt mensen de mogelijkheid om meer controle te nemen over hun eigen gezondheid en proactief hun gezondheid te monitoren. Daarnaast maakt het zorgaanbieders mogelijk om zorg op afstand aan te bieden en zo de ontwikkeling van hun patiënten en cliënten bij te houden.

In dit artikel een aantal voorbeelden van ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de zorgsector:

Voedselallergie detecteren

De start-up 6SensorLabs heeft een allergeen-monitor ontwikkeld die binnen twee minuten test of je voedsel sporen van gluten of pinda’s bevat en de resultaten vervolgens direct naar een smartphone verstuurt. Deze startup levert, met behulp van IoT, een belangrijke bijdrage aan voedselveiligheid. Waar nu nog een laboratorium nodig is om onderzoek te doen naar voedselbesmetting, kan de allergeen-monitor van 6sensorlabs in de toekomst misschien wel ingezet gaan worden om bacteriën als E.coli of salmonella in voedsel op te sporen.

Beter humeur met wearables

Wearables zijn mobiele apparaten die je op je lichaam draagt en waarmee je diverse metingen kunt doen. Wearables die de gemoedstoestand kunnen beïnvloeden, worden ook wel ‘moodables’ genoemd. Dit soort wearables staan in de startfase van ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld Thync. Zij ontwikkelde een wearable voor op je hoofd, die op lage sterkte stroom stuurt naar het brein, waardoor je beter om kunt gaan met stress en zo een beter humeur krijgt.

Effectieve inname medicatie

Proteus Digital Health is bezig met de ontwikkeling van een sensor ter grootte van een pil die door patiënten kan worden ingeslikt. Deze pil, met sensor, houdt bij of de patiënt de voorgeschreven medicatie op de juiste manier inneemt. De patiënt kan zelf eenvoudig de inname van medicijnen bijhouden, en de data leidt ook tot waardevolle informatie over de effectiviteit van medicatie en maakt het mogelijk om behandelingen te optimaliseren.

Meer tijd voor de patiënt

Het bijhouden van een volledig dossier, de geschiedenis van de patiënt, labresultaten, medicatie en resultaten van onderzoeken, is voor veel zorgverleners een handmatig proces en kost veel tijd. Volgens Augmedix bestaat maar liefst een derde van de week van een zorgaanbieder uit het bijhouden van administratieve zaken. Dit is tijd die een zorgaanbieder niet aan de patiënt kan besteden. Dit bedrijf heeft een smart glass technologie ontwikkeld waarmee artsen afspraken met hun patiënten snel kunnen registreren en handsfree gegevens kunnen toevoegen aan het patiëntendossier. Deze technologie kan een flinke tijdsbesparing opleveren.

Het Internet of Things biedt kansen voor het realiseren van strategische ambities en het optimaliseren van de zorgverlening binnen uw organisatie. Baker Tilly Berk IT advisory ondersteunt in het afwegen van deze kansen tegen de mogelijke risico’s en adviseert op het gebied van technologische ontwikkelingen en raakvlakken met bedrijfsprocessen. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over de gevolgen van het Internet of Things voor de strategie van uw organisatie


Dit is deel twee van een serie artikelen over Internet of Things in de zorg. In het eerste deel aandacht voor de kansen in de zorgsector. Binnenkort in deel drie meer over privacy en beveiliging van Internet of Things in de zorg.