Data-analyse & Business Intelligence

IT Advisory - Data-analyse.jpg

De wereld verandert. De inzet van technologie neemt rap toe, en de hoeveelheid data die daarmee wordt gegeneerd binnen organisaties groeit exponentieel. Het is aangetoond dat data-gedreven bedrijven beter presteren dan traditionele bedrijven. U kunt met behulp van deze data de prestaties binnen uw organisatie beter analyseren en daarmee gerichter sturen. Daarnaast wordt data steeds meer gebruikt om ook voorspellingen te doen naar de toekomst (predictive analytics), bijvoorbeeld over maatschappelijke ontwikkelingen, marktontwikkelingen of andere trends.

Wij helpen u graag om de volgende stap te zetten met data-analyse en Business Intelligence. Wij kunnen u ontlasten op het gebied van data, zodat u uw aandacht kunt richten op het analyseren van deze data en het sturen van uw organisatie. Dit doen wij door het ontsluiten van uw databronnen en door het produceren van dashboards en rapportages. Wij gebruiken daarvoor geavanceerde BI tools als Qlik Sense, TimeXtender en Power BI. Met onderstaande dataservices verschaffen wij u heldere managementinformatie, zodat u zich volledig kunt richten op uw onderneming.

Business Intelligence

Business Intelligence (BI) draait om het extraheren, transformeren en laden van (grote) verzamelingen data om die vervolgens om te zetten in bruikbare managementinformatie. Daar waar veel organisaties worstelen met het technisch inladen van data, kunnen wij een grote variëteit aan soorten data verwerken. De omvang van die bestanden is nooit een probleem. Ook de betrouwbaarheid van deze data wordt door ons vastgesteld. Wij koppelen verschillende databronnen aan elkaar, zodat u tot nieuwe inzichten kunt komen. Ontsluiting van deze informatie vindt plaats via eenvoudige en gebruikersvriendelijke dashboards die continu worden ververst met actuele data. 

Slimme stuurinformatie

Hoe staat het met de managementinformatie in úw organisatie? Heeft u actueel inzicht in de performance van uw organisatie en kunt u hier zowel op strategisch, tactisch en operationeel niveau gericht mee sturen? Onze dataspecialisten helpen u de juiste stuurinformatie boven water te krijgen en samen te brengen in een overzichtelijk dashboard. Lees er meer over in onze brochure of bekijk hieronder het verhaal van onze klant LCW Groningen en hun transitie naar een datagedreven aanpak.

The Others Bakertilly LCW V03 FINAL.00 02 17 17.Still003

Data-analyse en processen

Met de toename van technologie neemt ook de complexiteit van bedrijfsprocessen toe. Vaak is niet geheel duidelijk hoe processen door systemen heen lopen en welke problemen of uitzonderingen er bestaan. Gelukkig genereren deze nieuwe technologieën veel data die gebruikt kan worden voor procesanalyse en -optimalisatie.

Met behulp van data-analyse wordt aan de hand van data in detail onderzocht of bedrijfsprocessen naar behoren verlopen. Daarbij is niet enkel technische kennis van data en systemen vereist, maar juist ook domein- en proceskennis. Bijvoorbeeld over personeel en salaris, financiën of logistiek. Met behulp van moderne tools zoals process mining zijn onze data-, proces, en sectorspecialisten in staat om de vinger op de zere plek te leggen. Zo kunt u uw bedrijfsprocessen optimaliseren en doorlopend bewaken. Ook neemt de kwaliteit van uw informatiehuishouding toe, bijvoorbeeld door de afname van het aantal uitzonderingen, wat uw managementinformatie weer ten goede komt.  De toegevoegde waarde van BI oplossingen verhoogt u door dit soort omliggende processen te optimaliseren.

Data-strategie

Steeds meer organisaties zien het potentieel van aanwezige data en gaan daarmee aan de slag. Steeds meer organisaties behalen daarmee geen succes omdat ze geen duidelijk doel hebben gesteld. Wij zijn van mening dat projecten omtrent data en data-analyse niet gedreven moeten worden vanuit een technologisch perspectief, maar vanuit een bedrijfsperspectief. Een duidelijke vraag of behoefte moet worden geformuleerd en daar wordt dan een antwoord of oplossing voor gezocht. Niet op zoek naar een speld in een hooiberg, maar gericht problemen oplossen of kansen benutten. Datagestuurd werken vraagt dat duidelijk moet zijn waarop de organisatie wil sturen.

Wij zijn in staat om u te helpen bij het formuleren van uw (praktische) data-strategie. Op basis van onze praktijkervaring, maar ook op basis van onderzoek dat wij samen met de Universiteit van Tilburg op dit vlak uitvoeren. Het blijft daarbij niet bij het formuleren van de strategie; samen met u pakken we door naar benodigde technologie en mensen en processen (data-architectuur). Tot we een goed eindresultaat hebben bereikt in de vorm van gewenste stuurinformatie.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over data-analyse? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Jan Willemvan Essen
Jan-Willem van Essen Senior manager IT Advisory T: 06 11 59 30 06