Skip to content
Foto van bouwval

Aantrekken eigen vermogen als financiering voor uw investering?

Gepubliceerd op: 31 mei 2021
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Wie investeringen wil doen, heeft kapitaal nodig. Bij het aantrekken van kapitaal voor investeringen denkt u wellicht direct aan het aantrekken van vreemd vermogen, zoals de reguliere bankfinanciering. Echter, door onder andere strengere kapitaaleisen verstrekken banken minder financiering dan voorheen en vaak ook tegen minder gunstige condities. Het aantrekken van eigen vermogen is een financieringsvorm die vaak vergeten wordt door mkb-ondernemers.

Eigen vermogen kun je vergroten met spaargeld of door nieuwe aandeelhouders (equity) te laten toetreden. In het laatste geval maak je deze nieuwe aandeelhouders mede-eigenaar van de onderneming. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen uit uw eigen netwerk zijn met voldoende financiële middelen. Andere mogelijkheden zijn participatiemaatschappijen, private investeerders (oud-ondernemers), regionale ontwikkelingsmaatschappijen en crowdfunding.

Het aantrekken van eigen vermogen voor uw investeringsplannen heeft twee grote voordelen:

  • Profiteer van de kennis en ervaring van de investeerder
    Ondanks dat veel ondernemers het als nadeel zien, dat aandelen gedeeltelijk in handen komen van een andere partij, heeft dit ook een belangrijk voordeel. Vaak heeft een investeerder of investeringsfonds een groot netwerk, ervaring binnen de sector en kennis van de markt waarvan u kunt profiteren.

  • Betere kredietwaardigheid
    Door de aanwezigheid van eigen vermogen ontstaat vaak een betere kredietwaardigheid. Hierdoor kan makkelijker en tegen een gunstiger tarief geherfinancierd worden of vervolgend vreemd vermogen geleend worden.

Uw onderneming minder waard?

Over het aantrekken van eigen vermogen bestaat de misvatting dat dan het eigen bezit van de huidige ondernemer minder waard wordt. Het tegendeel is waar, er wordt juist extra eigen vermogen gecreëerd in de onderneming. Met het extra eigen vermogen kunt u vervolgens extra investeringen doen om bijvoorbeeld verdere groei van uw onderneming te realiseren.

Op tijd vermogen aantrekken

De timing van het aantrekken van eigen vermogen is ontzettend belangrijk. Door niet te vroeg eigen vermogen aan te trekken, heeft u wellicht minder equity nodig. Daarmee behoudt u meer zeggenschap over uw eigen onderneming. Daarnaast is het ook van belang niet te laat eigen vermogen aan te trekken. Als u op zoek gaat naar liquiditeit op het moment dat het geld nagenoeg op is, is dat minder aantrekkelijk voor financiers om in te stappen. Kortom het is van belang de juiste timing te vinden, zodat u in de juiste positie bent om goede voorwaarden uit te onderhandelen.

Meer weten over eigen vermogen aantrekken?

Of bent u nieuwsgierig naar andere financieringsvormen? Neem dan contact op met mij en ik denk graag met u mee over welke financieringsvorm past bij uw situatie.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief