Skip to content
Gepubliceerd op: 26 november 2020
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Winkelen in de gezellig versierde winkelstraten van ieder stad of dorp wordt steeds vaker vervangen door de digitale winkelstraat die thuis vanaf de bank eenvoudig kan worden bezocht. Webwinkels hebben met de feestdagen een drukke periode voor de boeg. Nu webwinkels alle zeilen bijzetten om goed voorbereid de feestdagen in te gaan, is er nog een belangrijk punt waar ook rekening mee gehouden moet worden in deze laatste weken van dit jaar. We doelen natuurlijk op Brexit. Met name wanneer door drukte de levertijd van producten oploopt. U denkt misschien: Brexit is een zorg voor na de feestdagen, maar als u het product pas aan uw klant kan leveren na 31 december 2020 is Brexit mogelijk al een zorg voor nu.  

Huidige situatie

We starten bij het begin. Wanneer u nu via uw webwinkel goederen verkoopt aan particulieren in een ander EU-land, is deze verkoop belast met btw in het EU-land van vertrek dan wel het EU-land van aankomst van de goederen. Dit is afhankelijk van het totaal aan verkopen naar een bepaald EU-land per jaar. Bij verkopen aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk (VK), geldt hetzelfde. U berekent of Nederlandse btw of Britse btw, afhankelijk van de hoogte van uw omzet.

Brexit, 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 kwalificeert het VK voor btw als een niet-EU-land. De situatie wordt dan een stukje complexer. Naast btw-aspecten komen dan ook de douane-aspecten in beeld. Goederen die vanuit Nederland naar het VK worden verstuurd, zijn dan onderworpen aan exportformaliteiten in Nederland en importformaliteiten in het VK. Het lijstje waar u rekening mee dient te houden, wordt nu al iets langer.

Goede voornemens voor 2021

Niet alleen het verlanglijstje van de consument wordt langer, maar ook het lijstje voor het inschakelen van logistiek dienstverleners en douane agenten wordt steeds langer. Waar het de kerstman lukt om alle cadeaus en pakketjes in één avond te bezorgen, is onze ervaring dat dat in de praktijk niet altijd lukt.

Denk eraan dat uw klanten steeds meer en later bestellen, waarbij de levertijden ook nog kunnen oplopen. Last minute kerstshoppen; een geromantiseerd beeld in menig kerstfilm. Uiteindelijk komt het cadeau toch net op tijd of toch niet.    

Wat zijn dan goede voornemens voor zowel 2020 als 2021 met het oog op de douane en btw (verplichtingen)? Begin nu al met al uw voorbereidingen. Zorg dat u uw pakketjes tijdig verzendt, zodat deze dit jaar nog onder de kerstboom liggen bij uw klanten in het VK. Douaneverplichtingen voor uw webwinkel worden daarmee vermeden. Maar houd ook vast rekening met mogelijke vertragingen bij de pakketbezorgers door alle e-commercedrukte. Eén dag te laat bezorgen, kan namelijk vergaande gevolgen hebben.

Wees voorbereid

Ook voor de kerstman geldt dat wanneer hij volgend jaar goederen vanuit een van zijn pakhuizen in Nederland naar het VK transporteert hij niet ontkomt aan douane- en btw-formaliteiten. Enige verschil is dat de kerstman nog een jaar heeft om alle voorbereidingen te treffen, waarbij uw webshop nog slechts enkele weken heeft. U wilt toch ook een rol spelen in dat perfecte plaatje dat alles net op tijd wordt bezorgd, voor de feestdagen of Brexit?

Wilt u meer weten over hoe u uw webshop Brexit-proof krijgt? Wij praten u graag bij onder het genot van een digitaal kopje koffie en (kerst)gebak. Neem hiervoor contact op met Stevie Mols of Marisa Hut van VAT & Customs Advisory.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief