Skip to content
Foto van iemand die schrijft

Heeft u uw teruggaafverzoek van EU btw al ingediend?

Gepubliceerd op: 04 september 2019
Type publicatie Kennisartikel
Ondernemers die zijn gevestigd in de EU, kunnen btw die zij in andere EU-landen hebben betaald terugvragen via een speciale procedure. Btw welke aan u in rekening is gebracht in 2018, dient vóór 1 oktober 2019 te worden teruggevraagd.

Hoe werkt de procedure?

Een Nederlandse ondernemer kan via een speciaal verzoek aan de Nederlandse Belastingdienst bijvoorbeeld Franse btw terugvragen. Omgekeerd kan een Franse ondernemer Nederlandse btw terugvragen via de Franse fiscus.

De Nederlandse Belastingdienst stuurt het verzoek vervolgens door naar de buitenlandse autoriteiten  van het land waar de btw  betrekking op heeft. De buitenlandse autoriteiten beoordelen of de ondernemer daadwerkelijk recht heeft op teruggaaf van de lokale btw.

Voorwaarden voor het teruggaafverzoek

Als Nederlandse ondernemer kunt u de betaalde buitenlandse btw terugvragen via de speciale procedure wanneer u kort gezegd aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland;

  • Uw onderneming is geen lokale btw verschuldigd in het EU-land waar de btw wordt teruggevraagd; en

  • Uw onderneming gebruikt de goederen en diensten waar de buitenlandse btw op in rekening is gebracht voor met btw belaste ondernemingsactiviteiten. Hierbij speelt de lokale regelgeving van het EU-land waar u de btw terugvraagt ook een rol.

Daarnaast kent elk EU-land zijn eigen regels voor de teruggaaf van btw op specifieke kosten (bijvoorbeeld btw op brandstofkosten, hotelkosten en andere horecabestedingen). De buitenlandse autoriteiten toetsen of aan die regels is voldaan.

Indien de ondernemer inderdaad recht heeft op teruggaaf van de buitenlandse btw, wordt deze btw rechtstreeks door de buitenlandse autoriteiten aan de ondernemer betaald, zonder tussenkomst van de Nederlandse Belastingdienst.

Deadline

Teruggaafverzoeken met betrekking tot buitenlandse btw moeten uiterlijk 30 september van het jaar, volgend op het jaar waarin de btw in rekening is gebracht, worden ingediend. Een teruggaafverzoek voor een factuur met EU btw uit 2018 moet dus uiterlijk 30 september 2019 worden ingediend.

Brexit

In verband met een mogelijke Brexit per 31 oktober 2019 is het raadzaam om Britse btw die in 2019 in rekening is gebracht, eveneens zo snel mogelijk terug te vragen via deze teruggaafprocedure. Indien de Nederlandse Belastingdienst uw verzoek heeft doorgestuurd naar het Verenigd Koninkrijk voor de datum van de Brexit, zal de Britse fiscus het verzoek nog in behandeling nemen. Wordt het verzoek na de Brexit ontvangen door de Britse fiscus, dan zal het verzoek niet in behandeling worden genomen. Er dient dan een rechtstreeks verzoek te worden gestuurd aan de Britse fiscus.

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u advies nodig op dit gebied? Neem dan contact op met Marisa Hut van VAT & Customs Advisory van Baker Tilly.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief