Skip to content
Foto van binnenhof

Prinsjesdag: ingrijpende fiscale veranderingen op komst!

Gepubliceerd op: 15 september 2022
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Op dinsdag 20 september presenteert de minister van Financiën de begroting en het belastingplan voor 2023. Wat weten we al, wat verwachten we nog, en welke verrassingen staan ons te wachten?

In het verleden was het vaak gissen welke plannen en wijzigingen op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer zouden worden voorgelegd. Dit jaar is vanuit de Voorjaarsnota en het eerdere coalitieakkoord al bekend welke plannen het kabinet voor ogen heeft. Traditiegetrouw is intussen ook al het een en ander uitgelekt. We zetten een aantal verwachtingen op een rij. Let op: de voorstellen worden pas op Prinsjesdag gepresenteerd en kunnen ook daarna nog gewijzigd worden.

Vennootschapsbelasting: hogere tarieven, lagere schijven

Het lage Vpb-tarief wordt verhoogd van 15 naar 19%. Bovendien wordt de schijfgrens verlaagd van € 395.000 (2022) naar € 200.000. Winsten zijn hierdoor eerder tegen het hoge tarief van 25,8% belast.

Inkomstenbelasting: box 1 en heffingskortingen

Het tarief van de eerste schijf in box 1 (inkomen uit werk en woning) gaat iets omlaag, en de arbeidskorting iets omhoog. Vanaf 2025 telt inkomen in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) mee bij het bepalen van de algemene heffingskorting. Een eerder aangekondigde verhoging van de ouderenkorting wordt teruggedraaid.

Inkomstenbelasting: eerder meer belasting betalen in box 2

De tendens in box 2 is ‘eerder meer belasting betalen’. Vanaf 2024 wordt een tweeschijvensysteem ingevoerd, met een laag tarief van 26% op inkomen uit aanmerkelijk belang (waaronder dividenduitkeringen) tot € 67.000. Over het meerdere is 29,5% inkomstenbelasting verschuldigd. In 2022 was dit tarief 26,9%, zonder tariefschijven. Daarnaast verwachten we meer duidelijkheid over een wetsvoorstel dat excessief lenen bij de eigen vennootschap door directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) en andere aanmerkelijkbelanghouders aanpakt.

DGA’s die gebruikmaken van de zogenoemde doelmatigheidsmarge in de gebruikelijkloonregeling zullen verplicht hun loon moeten verhogen.

Verder lijkt het dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) op termijn aan banden gelegd of zelfs helemaal afgeschaft wordt. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor ondernemers die hun onderneming aan de volgende generatie willen overdragen.

Box 3: inkomen uit sparen en beleggen

Naast de eerdere wijziging die moet aansluiten bij de werkelijke vermogensmix wordt het belastingtarief over het fictieve rendement naar verwachting verhoogd naar 34% in 2024. De leegwaarderatio wordt fors verhoogd in plaats van afgeschaft, waardoor particulieren die vastgoed verhuren in box 3 meer belasting betalen.

Particulieren die vastgoed verhuren (box 3)

Verder is aangekondigd dat de invoering van een heffing op basis van werkelijk rendement is uitgesteld tot 2026. Er circuleren opties voor een geheel nieuwe vermogensheffing, maar het is het is niet de verwachting dat hierover op Prinsjesdag veel duidelijkheid zal worden verschaft.

Loonheffingen: verhogingen reiskostenvergoeding en minimumloon

De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd, net als het wettelijk minimumloon. De 30%-regeling voor expats wordt beperkt tot maximaal de Balkenende-norm. Hierbij geldt een overgangsregeling van drie jaar.

Overdrachtsbelasting: algemene tarief omhoog

Het algemene overdrachtsbelastingtarief stijgt van 8 naar 10,1%. De aankoop van een woning door een particulier die deze zelf als hoofdverblijf gaat gebruiken blijft belast tegen het verlaagde tarief van 2%.

De grote onbekenden

Wat gebeurt er met box 3? Wordt de BOR afgeschaft? Wie bekostigt de koopkrachtcompensatie? Staan ons nog andere verrassingen te wachten? Op dinsdag 20 september 2022 weten we meer. Uiteraard gaan onze belastingadviseurs direct aan de slag om inzichtelijk te maken welke gevolgen belastingplannen voor u hebben. Wilt u op de hoogte blijven van de Prinsjesdagplannen en andere fiscale actualiteiten? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief Link naar voorjaarsnota

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief