Skip to content

Internationaal ondernemen: uw belastingpositie bepalen

Als u wilt weten waar u fiscaal aan toe bent, moet u eerst uw fiscale positie bepalen. Bij internationale groei van uw bedrijf kan dat best wel eens ingewikkeld zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met loonbelasting, btw, fiscaal inwonerschap en de positie van de DGA/bestuurder? Het is goed om vooraf te weten waar u belasting moet betalen, wat uw verplichtingen zijn én waar mogelijk kansen liggen. Baker Tilly heeft alle expertise in huis om u te ondersteunen in uw internationale groeiambities. Onze adviseurs helpen u graag op weg!

Op deze pagina leest u meer over ondernemen vanuit Nederland in het buitenland: outbound groei. Bent u op zoek naar informatie over de omgekeerde situatie: vanuit het buitenland ondernemen in Nederland? Klik dan hier om meer te lezen over inbound groei.

Loonbelasting in het buitenland

Breidt u uw bedrijfsactiviteiten uit naar het buitenland? Dan is er een goede kans dat u personeel in het buitenland gaat aannemen of uw Nederlandse personeel (tijdelijk) in het buitenland inzet. Deze situaties brengen unieke belastingverplichtingen - in Nederland én het buitenland - met zich mee.

Onze specialisten bespreken enkele kernpunten die u in overweging moet nemen bij (tijdelijke of langdurige) buitenlandse tewerkstelling van in Nederland wonende werknemers.

Btw in het buitenland

Wilt u internationaal uitbreiden naar andere landen? Zorg dan dat u uw fiscale verplichtingen begrijpt en de touwtjes in handen houdt. Gaat u buiten Nederland alleen goederen in opslag leggen bij een derde logistieke partij? Of heeft u ook lokaal personeel of een lokaal kantoor? Voor de vennootschapsbelasting wordt al snel gesproken over een lokale aanwezigheid of een vaste inrichting. Maar hoe zit het met btw in het buitenland? Het is belangrijk dit in beeld te hebben voordat u hiermee start.

Lees meer

Inwonerschap en inkomstenbelasting: voorkom dubbele heffing

Als u in het buitenland onderneemt, wilt u ook uw persoonlijke belastingpositie helder hebben. Hoe zit het met heffing van inkomstenbelasting als u een eigen bedrijf in het buitenland heeft, bijvoorbeeld een vof of een eenmanszaak? Bent u nog wel fiscaal inwoner van Nederland? En hoe wordt dubbele heffing bij internationaal ondernemen voorkomen? Onze adviseurs leggen het uit.

Lees meer

Dubbele belasting en de positie van de DGA/bestuurder

Bent u bestuurder of directeur-grootaandeelhouder van een onderneming over de grens? De bestuurdersbeloning voor werkzaamheden in het buitenland kent een ingewikkelde fiscale behandeling. Zorg dus dat u de fiscale gevolgen in beeld hebt. Welk land mag het inkomen belasten? Hoe zit het met het gebruikelijk loon voor de DGA? En hoe voorkomt u dubbele belasting?

Lees meer

Internationaal ondernemen in de praktijk

“Zodra een werknemer in het buitenland gaat werken, moet je nagaan welke gevolgen dit heeft. Vanaf dag één al of liefst zelfs daarvoor.”

Als uw personeel over de grens gaat werken, moet u als werkgever al vóór de start van de buitenlandse werkzaamheden actie ondernemen. Ook gelden soms meteen andere arbeidsrechtelijke regels. Tamara van den Broek, Global Mobility expert bij Baker Tilly, bespreekt de aandachtspunten bij internationaal werkgeverschap en buitenlandse tewerkstelling.

Lees meer

Neem contact op

Heeft u vragen over de onderwerpen die wij op deze pagina bespreken? Of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening en hoe wij uw internationale ambities kunnen ondersteunen? Laat hier uw gegevens achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op!

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief