Skip to content
Gepubliceerd op: 23 november 2021
Type publicatie Blog
Gerelateerde onderwerpen
Hacks bij bedrijven, u hoort en leest er steeds vaker over. Systemen gaan plat. Personeel kan niet werken. De schade bij hacking is doorgaans aanzienlijk en onherstelbaar. Afwachten tot uw onderneming gehackt wordt, is eigenlijk geen optie meer. Nu doorpakken met maatregelen tegen cybercrime kan veel ellende voorkomen en vooral ook kosten besparen. En zorgen dat u straks snel weer door kunt.

De vraag is namelijk niet langer of u gehackt wordt, maar wanneer. Hackers speuren het internet continu af naar kwetsbaarheden. Zitten uw aansluitingen daartussen? Dan maken ze daar vandaag of morgen onherroepelijk misbruik van…

Voorkom of beperk schade bij cybercrime

Daarom is het verstandig om nu een aantal basismaatregelen te treffen. Waarmee u al veel schade kunt voorkomen. Bijvoorbeeld omdat u daarmee na een cyberaanval uw data direct weer kunt ophalen en uw systemen snel kunt terug zetten. Ik licht drie basismaatregelen toe:

Isoleer de aanval!

Dat doet u door ervoor te zorgen dat uw netwerk gesegmenteerd is. Het voorkomt dat hackers, via een open verbinding of een kwetsbare applicatie, toegang krijgen tot al uw systemen en gegevens. De schade van de cyberaanval blijft dan beperkt tot alleen dat ‘segment’. Met terugwerkende kracht valt dat isoleren meestal niet meer te bewerkstelligen. Waardoor de schade aanzienlijk kan oplopen. Informeer bij uw leverancier naar de mogelijkheden om uw netwerk te segmenteren.

 Hackers speuren het internet continu af naar kwetsbaarheden. 

Maak een offline back-up

Zorg dat u altijd een aanvullende back-up beschikbaar heeft, die niet direct (en daarmee niet synchroon) met uw systemen verbonden is. Doordat de back-up offline staat, is de kans vele malen groter dat de data in deze back-up buiten de cyberaanval blijft. Wordt uw systeem gehackt? En zijn uw data gegijzeld? Dan zorgt deze veilige back-up er ook voor dat u geen aanzienlijke sommen losgeld hoeft te betalen om snel weer in de lucht te kunnen zijn.

Gehackt? Doe onderzoek en neem maatregelen

Doe altijd eerst onderzoek, voordat u uw systeem weer in werking stelt na een cyberaanval. Dat biedt waardevolle informatie over hoe de aanvaller toegang heeft kunnen krijgen en wat er precies aangevallen is. Maar helpt ook overgebleven sporen en nieuwe aanvalsmogelijkheden ontdekken. Zo kunt u gericht maatregelen nemen die hacks in de toekomst voorkomen. Pas daarnaast uw beveiliging aan en controleer deze regelmatig.

> Cybercrime: drie tips om de schade te beperken

Hulp bij herstel

Uw bedrijf herstelt sneller van een hack als u een aantal voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Benieuwd of uw organisatie vatbaar is voor cyberaanvallen? Meer inzicht in hoe effectief de door uw genomen maatregelen zijn? Of samen kijken naar een gedegen preventie en/of herstelplan? Neem dan contact op met mij!

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief