Bedrijfsovername

Bedrijfsovername | Baker Tilly

Overweegt u om een onderneming (gedeeltelijk) over te nemen? Een overname van de activiteiten of van de aandelen van een onderneming is een bijzonder en ingrijpend traject. Onze adviseurs kunnen u van begin tot eind volledig adviseren en ontzorgen. Van het opstellen van het acquisitieprofiel en het vinden van geschikte targets, het benaderen van de Nederlandse en internationale markten, het uitvoeren van de bedrijfsanalyse en de onderhandelingen tot en met het opstellen van de juridische documenten.

Voorbereidingsfase

Het kan zijn dat u nog geen specifieke kandidaat voor bedrijfsovername op het oog heeft. Waar begint u dan mee, hoe start u dit traject op? Laat u bij dit soort vragen niet weerhouden om uw plannen uit te voeren. Wij helpen u met het opstellen van een acquisitieprofiel en bespreken samen met u de criteria voor de gewenste overnamekandidaat. Denk hierbij aan het soort product of type dienst, de locatie van het bedrijf en de spreiding van de omzet, de omvang, opvolgingssituatie of de mogelijke synergieën. De middelen die u beschikbaar heeft voor een dergelijke overname vormen hierbij het uitgangspunt.

Misschien heeft u wel al partijen in gedachten voor bedrijfsovername. In beide situaties kunnen wij door middel van onze marktexpertise, ons internationale netwerk en databases de targetlijst uitbreiden aan de hand van het acquisitieprofiel. Zo komen we gezamenlijk tot een goede shortlist. Wij bespreken met u de gepaste route en kunnen op anonieme basis partijen voor u benaderen en (gezamenlijk) oriënterende gesprekken voeren.

Koopfase

U heeft één of meerdere target(s) en nu is het moment om een bieding uit te brengen en te onderhandelen over de koopprijs en andere voorwaarden. Wij kunnen voor u een waardebepaling uitvoeren, die als basis dient voor de onderhandelingen en later eventueel voor het ophalen van financiering. De onderhandelingen zijn in geen enkel traject hetzelfde en de theoretische waarde wijkt vaak af van de uiteindelijke koopprijs. De onderhandelingspositie die u wilt innemen, een eventuele strategische premie die u ervoor over heeft of persoonlijke belangen, spelen bij transacties binnen het mkb een belangrijke rol. Naast de analytische benadering en de wiskundige modellen houden wij hier ook rekening mee. Ons team is multidisciplinair met verschillende (sector) expertises maar ook een down to earth mentaliteit.

Eindfase

In de eindfase van bedrijfsovername worden de juridische contracten opgesteld, met een intentieovereenkomst als startpunt. Vervolgens krijgt u de gelegenheid om een due diligence onderzoek uit te voeren. Door middel van de conclusies uit het boekenonderzoek vindt de uitonderhandeling plaats voor de (garantie)voorwaarden en de definitieve overnameprijs, waarna bij de notaris de officiële documenten worden ondertekend.

Management Buy-Out (MBO)

Bent u een manager of directeur en wilt u aandelen verwerven? Dit kan intern binnen het huidige bedrijf waar u werkzaam bent, of wij stellen samen met u een profiel op en gaan op zoek naar het soort bedrijf dat bij u past. Tijdens dit intensieve traject kan onze expertise binnen het mkb u van pas komen. Met persoonlijke aandacht kunnen onze adviseurs u bijstaan en als tussenpersoon adviseren bij de overdracht, het vormgeven van de transactie en ondersteunen met het vaststellen van passende voorwaarden voor de financiering of vendor loan.

Contact

Wilt u uw situatie eens voorleggen aan een adviseur en verkennen wat de mogelijkheden voor u zijn met betrekking tot bedrijfsovername? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Ook voor advies met betrekking tot verkoop en financiering kunt u bij ons terecht. Wij voeren due diligence onderzoek uit en houden ons bezig met de waardebepaling van bedrijven.

Transactieoverzicht 2019

In 2019 adviseerden wij klanten bij 28 transacties met een totale transactiewaarde van € 316 miljoen, verspreid over 9 sectoren. Welke sectoren dat zijn, ziet u hieronder. Lees de verhalen van deze klanten in de referenties, of neem contact op om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen.

Deze klanten gingen u voor

Eimskip | Baker TIlly
Dekra | Baker Tilly
Normec | Baker Tilly

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over due diligence? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

lorijnvanleersum.jpg
Lorijn van Leersum Partner Corporate Finance T: 06 24 23 14 13