Skip to content

Internationaal ondernemen: internationale afspraken en verplichtingen

Dat er bij internationale groei meer komt kijken dan alleen de Nederlandse regels, mag geen verrassing zijn. Maar hoe zorgt u dat u beschikt over de juiste registraties en documentatie en op de juiste plek de juiste belastingen betaalt? Hoe zit het met bijvoorbeeld de sociale zekerheid van uw medewerkers, btw- en douaneverplichtingen en transfer pricing?

Ondernemen in het buitenland betekent oog hebben voor internationale regels en ontwikkelingen. De adviseurs van Baker Tilly zorgen samen met lokale experts van ons wereldwijde Baker Tilly International netwerk dat u snel wordt geholpen.

Op deze pagina leest u meer over ondernemen vanuit Nederland in het buitenland: outbound groei. Bent u op zoek naar informatie over de omgekeerde situatie: vanuit het buitenland ondernemen in Nederland? Klik dan hier om meer te lezen over inbound groei.

Voorkoming van dubbele belasting

Ondernemen in het buitenland heeft vaak fiscale gevolgen. U krijgt namelijk ook te maken met de belastingwetgeving van een ander land. Soms willen meerdere landen tegelijk belasting heffen over uw inkomen of vermogen. Om dubbele belastingheffing zoveel mogelijk te voorkomen, heeft Nederland een groot aantal belastingverdragen gesloten. Hierin staat welk van de twee landen daadwerkelijk belasting mag heffen en hoeveel. Hoe werken belastingverdragen en hoe helpen zij dubbele belastingheffing te voorkomen? Onze experts lichten het toe.

Lees meer
Foto van tablet in handen

Sociale zekerheid in het buitenland

Werken uw medewerkers in het buitenland? Dan moet u de positie voor de sociale zekerheid helder hebben, ook bij een tijdelijke buitenlandse tewerkstelling. Waar is uw medewerker sociaal verzekerd? Hoe voorkomt u dat u als werkgever in meerdere landen sociale premies moet afdragen? Waar moet u nog meer rekening mee houden bij tijdelijke of langdurige tewerkstelling in het buitenland? Onze specialisten bespreken een aantal aandachtspunten rondom sociale zekerheid bij grensoverschrijdende arbeid.

Lees meer

Douaneverplichtingen: let op bij uitvoer buiten de EU

Als uw onderneming internationaal zaken doet, levert u wellicht goederen over de grens. Let goed op als uw onderneming vanuit Nederland goederen verkoopt en transporteert naar klanten buiten de Europese Unie (EU). Op het moment dat goederen namelijk het douanegebied van de EU verlaten, is er sprake van uitvoer. U zult rekening moeten houden met allerlei extra (douane)verplichtingen. Met welke douaneverplichtingen krijgt u te maken en wat zien we in de praktijk wel eens misgaan? Onze experts lichten de stappen bij uitvoer toe en bespreken een aantal belangrijke aandachtspunten.

Lees meer
Foto van handelshaven

Wat is transfer pricing?

Er zijn verschillende manieren waarop u zaken kunt doen met het buitenland. U kunt vanuit Nederland producten of diensten leveren aan buitenlandse klanten. Of u richt een buitenlandse vestiging op en doet van daaruit zaken met buitenlandse afnemers. U moet dan een zakelijke prijs vaststellen voor de transacties tussen de Nederlandse onderneming en de buitenlandse vaste inrichting of rechtsvorm. Op die manier kunt u bepalen welk deel van de winst in Nederland belastbaar is en welk deel in het buitenland. Hiervoor maken we gebruik van transfer pricing.

Lees meer

Internationaal ondernemen in de praktijk

“Voor de ondernemer die zich vóóraf goed laat adviseren, hoeft de btw geen drempel voor internationale groei te vormen!”

Bij handel en ondernemen over de grens worden btw- en douaneverplichtingen vaak als een last ervaren. Btw in het buitenland, invoer, douane en handel: internationaal btw-specialist Marisa Hut weet er alles van.

Neem contact op

Heeft u vragen over de onderwerpen die wij op deze pagina bespreken? Of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening en hoe wij uw internationale ambities kunnen ondersteunen? Laat hier uw gegevens achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op!

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief