Skip to content

Onderneming aankopen of opstarten

U heeft ervoor gekozen om uw onderneming uit te breiden naar Nederland. U heeft een sterk businessplan en bent op de hoogte van de hoofdlijnen van het Nederlands (belasting)recht. U heeft de eerste stappen gezet om uw Nederlandse ondernemingsstructuur in te richten. Maar hoe zorgt u dat uw belastingpositie direct helder is als u een Nederlands bedrijf aankoopt of opstart? Met welke zaken moet u als buitenlandse ondernemer of aandeelhouder rekening houden? Onze adviseurs bespreken groei door bedrijfsovername, financiering, de positie van de buitenlandse aandeelhouder of ondernemer, en meer. 

Op deze pagina leest u meer over het opstarten van een Nederlandse onderneming als u vanuit het buitenland naar Nederland uitbreidt: inbound groei. Bent u op zoek naar informatie over de omgekeerde situatie: vanuit Nederland ondernemen in het buitenland? Klik dan hier om meer te lezen over outbound groei. 

Btw-plicht bij de eerste activiteiten

Soms ontstaat er al een belastingplicht voor de btw in Nederland vóórdat u uw Nederlandse activiteiten (volledig) heeft ingericht. Let bijvoorbeeld bij het importeren van goederen goed op of er een btw-rapportageverplichting ontstaat, ook als u met third party logistics partners werkt. U krijgt vaak direct te maken met douane- en btw-verplichtingen. Expert Stevie Mols geeft een checklist voor importeurs.

Kijk hier de video

Buitenlandse ondernemingen en aandeelhouders

Bij uitbreiding naar Nederland moet u niet alleen rekening houden met uw Nederlandse onderneming. Vergeet niet om ook de belastingpositie van uw buitenlandse onderneming en aandeelhouders in kaart te brengen. Hoe zit het bijvoorbeeld met dividenduitkeringen? Wat is een fiscaal transparante entiteit? Onze experts bespreken belangrijke aandachtspunten van uw ondernemingsstructuur.

Hoe koopt u een Nederlandse onderneming? 

Wilt u uw groei in Nederland versnellen? Dan kunt u overwegen een bestaande Nederlandse onderneming aan te kopen. Een goede aankoopbegeleiding is daarbij cruciaal. Hoe werkt een bedrijfsovername? Waar moet u in een onderhandelingsproces rekening mee houden? Onze Corporate Finance experts behandelen de vier stappen van een overnameproces. 

Lees meer

Hoe financiert u groei? 

Of u uw onderneming uitbreidt (organische groei) of een nieuwe onderneming aankoopt (anorganische groei), de financiering van uw plannen is een belangrijk aandachtspunt. Welke financieringsopties zijn er? Hoe zit het met rente en zakelijke leningen? En met welke fiscale aspecten moet u rekening houden? Onze experts lichten het toe. 

Payroll in Nederland

Gaat u nieuw personeel aannemen in Nederland? Zorg dan dat u op de hoogte bent van uw verplichtingen. En let op: er kunnen ook direct verplichtingen zijn als u uw buitenlandse personeel (al dan niet tijdelijk) in Nederland laat werken, bijvoorbeeld in de opstartfase van uw Nederlandse onderneming. Onze experts leggen uit wat u moet weten.  

Lees meer

Neem contact op

Heeft u vragen over de onderwerpen die wij op deze pagina bespreken? Of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening en hoe wij uw internationale ambities kunnen ondersteunen? Laat hier uw gegevens achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op!

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief