Skip to content
Foto van man achter computer

Heeft u groeiplannen? Investeringsmaatschappijen kunnen helpen ze te realiseren

Gepubliceerd op: 02 februari 2022
Type publicatie Blog
Gerelateerde onderwerpen
Wist u dat veel bedrijven een sterke positie hebben in de markt waarin zij actief zijn, maar voldoende daad- en slagkracht missen om verder te groeien? Hoe staat het eigenlijk met úw groeiplannen? Wat zijn uw mogelijkheden om te groeien met grip? Een investeringsmaatschappij met de juiste frisse blik op uw onderneming en nieuw kapitaal kan helpen groeiambities te realiseren…

Private equity investeert doorgaans eigen vermogen in mkb-bedrijven. Bijvoorbeeld om voor groeikapitaal te zorgen, met focus op strategische en operationele verbeteringen. Doel is om waarde te creëren, groei te realiseren en rendement te behalen.

Private equity: verschillende smaken

Nederland telt inmiddels een groot aantal investeringsmaatschappijen, met een diverse focus qua omvang, levensfase, investeringshorizon en branche. Deze partijen beschikken doorgaans over veel kapitaal en zijn vaak actief op zoek naar nieuwe bedrijven met groeipotentieel om toe te voegen aan hun portfolio. Elke investeringsmaatschappij heeft zo zijn eigen voorkeuren en interesses met betrekking tot de investeringen. Zo zijn er private equity partijen die zich volledig focussen op een specifieke branche of op een bepaald omzetniveau.

Investeringsmaatschappijen: een vloek of zegen?

De berichtgeving rond investeringsmaatschappijen is nogal eens negatief. Ze zouden slechts aan de korte termijn denken en bedrijven financieel uitbuiten. Ook veel ondernemers twijfelen over het betrekken van een investeringsmaatschappij bij hun bedrijf. “Heb ik dan nog wel zeggenschap? Moet ik elk detail verantwoorden? Gaat het alleen nog maar over rendement?” Maar een echt betrokken investeringsmaatschappij kan uw organisatie naar een volgend niveau tillen. Investeringsmaatschappijen worden niet voor niets ook steeds vaker gezien en gewaardeerd als meedenkers op strategisch niveau.

Ook Baker Tilly ziet voordelen

De ervaringen van het Corporate Finance-team van Baker Tilly met investeringsmaatschappijen zijn over het algemeen positief. Doorgaans investeren deze maatschappijen vanuit een oprechte interesse in het mkb. Ze helpen ondernemingen die toe zijn aan een volgende stap niet alleen met kapitaal, maar ook met kennis en hun netwerk. Daarnaast biedt de verkoop van aandelen de aandeelhouder(s) de mogelijkheid om een deel van het opgebouwde vermogen te verzilveren.

De goede investeringsmaatschappijen kijken niet alleen naar de korte termijn en het aandeelhoudersbelang, maar zijn ook strategisch partner. Samen met de ondernemer streven ze naar het realiseren van groei en waardecreatie, ook op de lange termijn. Met de opgedane kennis en vakbekwaamheid van de investeringsmaatschappij wordt ook gekeken naar de effectiviteit en efficiëntie. Bijvoorbeeld van machines en mensen, om verbeteringen voor te stellen en te bereiken.

Minderheidsbelang of meerderheidsbelang?

Welk belang er wordt genomen, hangt af van de vraag of de aandeelhouder(s) minder of meer dan 50% van de aandelen wil(len) verkopen, welke voorkeur de investeringsmaatschappij heeft, maar natuurlijk ook hoeveel nieuwe liquiditeit benodigd is voor groei.

De investeringshorizon kan verschillen

Sommige investeringsmaatschappijen focussen op een vaste investeringshorizon. Andere volgen geen vast tijdsplan. Om verrassingen op termijn te voorkomen, is het belangrijk ook die voorkeuren en verwachtingen in de onderhandelingsgesprekken te bespreken. Loopt de investeringshorizon ten einde? Dan wordt vaak gekeken naar verkoop van de onderneming aan de volgende investeerder. Dit kan een strategische koper zijn of weer een financiële partij.

Levensfase

Daarnaast zijn er investeringsmaatschappijen die zich specialiseerden in het laten groeien van bedrijven in een bepaalde levensfase of met een bepaalde omvang. Bijvoorbeeld in de groei van startups of gevestigde bedrijven met een bewezen trackrecord. Met focus op een specifieke levensfase of omvang van een onderneming kan met meer grip versnelde groei gerealiseerd worden.

Welk pad u ook kiest, wederzijds vertrouwen is essentieel. Beide partijen moeten vertrouwen hebben in de juiste aanpak, het nakomen van de afspraken en de correcte behandeling van de onderneming en elkaar.

Ook groei realiseren met een investeringsmaatschappij?

Wilt u de volgende stap zetten met uw onderneming? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om een investeringsmaatschappij hierbij te betrekken? Overweegt u om een investeringsmaatschappij in uw bedrijf te laten deelnemen om uw geplande groeistappen te realiseren? En zoekt u een partij die goed aansluit bij uw wensen en ambities? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen met ons team van overnamespecialisten kunnen wij u goed adviseren over alle aspecten van het betrekken van een investeringsmaatschappij.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief