Skip to content
Gepubliceerd op: 12 april 2018
Type publicatie Publicaties
Gerelateerde onderwerpen

Nieuwe Internet of Things technologieën beloven bijzondere ontwikkelingen in de zorg. Het monitoren van de gezondheid van patiënten zonder dat ze een huisarts hoeven te bezoeken of behandelplannen verbeteren op basis van persoonlijke kenmerken van de patiënt. Het zijn slechts enkele voorbeelden die tot de mogelijkheden lijken te gaan behoren en een sterke bijdrage leveren in het versterken van levenskwaliteit van patiënten door patiëntgerichte zorg te bieden. Internet of Things brengt echter ook een aantal uitdagingen met zich mee.

Integratie in processen

De grootste uitdaging voor de zorgsector wordt om al deze verschillende apparaten te integreren in de processen van de zorgverleners. Zodanig dat informatie beschikbaar wordt in verschillende fasen van het proces en vanuit al deze verschillende apparaten. Dat vereist de nodige aandacht voor interoperabiliteit, met andere woorden, toepassingen samen laten werken met huidige informatiesystemen en processen. Het betekent ook dat informatie eenduidig moet worden vastgelegd om data zo effectief mogelijk te kunnen gebruiken.

Veiligheid en privacy

Een andere uitdaging van Internet of Things voor de zorg is het borgen van de veiligheid en privacy. Mensen voelen zich vaak niet op hun gemak bij het idee dat hun persoonlijke data wordt opgeslagen en toegankelijk is voor anderen. Inmiddels zijn er strenge privacywetgevingen die moeten worden nageleefd. Zorginstellingen moeten aan de nodige eisen voldoen om patiëntendossiers te beveiligen. Daarom kan het moeilijk zijn om met nieuwe, recent uitgebrachte apparaten toegang te krijgen tot alle soorten patiëntdata. Privacy-eisen hinderen soms een aantal van de belangrijke functies van de apparaten en maken het vaak moeilijk om adequaat informatie over patiënten binnen te halen.

Bescherming van gegevens

Of het nu om privévoorzieningen of openbare ziekenhuizen gaat, zorginstellingen moeten hun privacybeleid aanpassen aan nieuwe technologieën. Alleen door samen te werken kunnen bedrijven en organisaties ervoor zorgen dat informatie op veilige wijze kan worden bekeken en beschermd is tegen onbevoegde partijen om zo de privacy van de patiënt te waarborgen. Privacybescherming is extra belangrijk als het gaat om gevoelige informatie als medische gegevens, maar is ook van belang op andere persoonsgegevens zoals contactgegevens van patiënten.

Potentie voor zorgsector

De tijd zal uitwijzen of de zorgsector deze uitdagingen het hoofd weet te bieden en genoeg maatregelen heeft getroffen, zodat professionals en patiënten het maximale uit deze nieuwe technologie weten te halen. Conclusie is echter dat we steeds afhankelijker worden van technologie en zorginstellingen de kansen moet afwegen tegen de uitdagingen en mogelijke risico’s. Een ding is zeker: het Internet of Things biedt kansen voor het realiseren van strategische ambities en het optimaliseren van de zorgverlening.

Meer informatie

Baker Tilly IT Advisory adviseert op het gebied van technologische ontwikkelingen en raakvlakken met bedrijfsprocessen. Wij ondersteunen u in de afweging van de kansen van Internet of Things tegen de mogelijke risico’s. Meer weten over wat de gevolgen zijn van het Internet of Things voor de strategie van uw organisatie? Neem contact met ons op.

Dit is het laatste deel van een serie artikelen over Internet of Things in de zorg. Lees ook het artikel over de kansen voor de zorgsector en maak kennis met enkele praktijkvoorbeelden. 

Klik hier voor meer artikelen

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief