Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen | Baker Tilly

Het verkopen van uw onderneming of bedrijf is vaak een spannende en ingrijpende aangelegenheid. Dit komt doordat een verkoop niet alleen directe gevolgen heeft voor de toekomst van de onderneming of het bedrijf, maar ook een grote invloed heeft op uzelf. Wij kunnen u adviseren en begeleiden gedurende het gehele verkooptraject. Van het adviseren bij de voorbereidende werkzaamheden, het opstellen van de benodigde documentatie, het inventariseren en benaderen van potentiële kopers tot en met het begeleiden van het boekenonderzoek, het voeren van de onderhandelingen en het opstellen van de juridische overeenkomsten.

Voorbereidingsfase

Voorafgaand aan het verkooptraject van uw bedrijf dient te worden nagedacht over het verkoopklaar maken van de onderneming. Denk hierbij aan het verlagen van het risicoprofiel voor een potentiële koper of het optimaliseren van het werkkapitaal voor het verhogen van de waarde. De uiteindelijke start van het traject begint vervolgens met een analyse van de onderneming, het uitvoeren van een waardebepaling en het opstellen van de benodigde verkoopdocumentatie waarbij wij zorgen voor een goede presentatie van de onderneming. Ook wordt er een lijst opgesteld met een aantal te benaderen potentiële kopers.

Is uw bedrijf verkoopklaar?

Als u overweegt uw bedrijf te verkopen, is het verstandig tijd te investeren in een grondige inventarisatie. Ontdek de 36 belangrijkste aspecten voor een succesvolle verkoop en een optimaal rendement in onze ‘Due Diligence checklist bij verkoop’. Vraag de checklist vrijblijvend aan.

Verkoopfase

De potentiële kopers kunnen wij anoniem benaderen. Afhankelijk van hoe wij het proces insteken, ontvangen geïnteresseerde partijen de documentatie (uiteraard na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring). Wij plannen dan, al naar gelang de reacties, oriënterende gesprekken in verzoeken potentiële kopers om hun interesse te concretiseren in een indicatieve bieding. Hierna analyseren wij de biedingen, voeren wij de onderhandelingen en stellen wij een intentieovereenkomst op. Voorafgaand aan de onderhandelingen adviseren wij u over de te volgen strategie. Daarnaast kunnen wij als tussenpersoon elke gewenste rol innemen zodat de relatie tussen u en de mogelijke koper niet wordt geschaad.

Eindfase

In de eindfase wordt de transactie verder gestructureerd. Het startpunt is de intentieovereenkomst met hierin de hoofdlijnen van de voorwaarden vastgelegd. Vervolgens begeleiden wij u door het boekenonderzoek dat door de koper zal worden uitgevoerd om de verstrekte informatie te verifiëren. Wij stellen voor u een vooraf ingerichte digitale dataroom beschikbaar. Afhankelijk van de gemaakte afspraken met de koper wordt de aard en diepgang van het onderzoek bepaald. De uitkomsten van het onderzoek vormen samen met de intentieovereenkomst de basis voor de koopovereenkomst.

Baker Tilly International

Wij werken veelvuldig samen met andere corporate finance afdelingen binnen het Baker Tilly netwerk. De expertise die binnen de wereldwijde organisatie aanwezig is, ligt aan de basis van onze dienstverlening en speelt bij verkooptrajecten ook een belangrijke rol. Wij benaderen vaak internationale bedrijven en schakelen lokale expertise in voor bijvoorbeeld afwijkende wet- en regelgeving of efficiëntere onderhandelingen. Via ons netwerk komen wij regelmatig in contact met internationale bedrijven, vaak van grotere omvang, met interesse om Nederlandse ondernemingen over te nemen. Veelal hebben deze partijen hier een additioneel strategisch belang bij, wat tot een hogere verkoopprijs kan leiden.

Contact

Wilt u uw situatie eens voorleggen aan een adviseur en verkennen wat de mogelijkheden voor u zijn met betrekking tot het verkopen van uw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Ook voor advies met betrekking tot bedrijfsovername en financiering kunt u bij ons terecht. Wij voeren due diligence onderzoek uit en houden ons bezig met de waardebepaling van bedrijven.

Transactieoverzicht 2020

In 2020 adviseerden wij klanten bij 135 transacties met een totale transactiewaarde van €1.9B, verspreid over 9 sectoren. Welke sectoren dat zijn, ziet u hieronder. Lees de verhalen van deze klanten in de referenties, of neem contact op om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over een bedrijf verkopen of aankopen? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

lorijnvanleersum.jpg
Lorijn van Leersum Partner Corporate Finance T: 06 24 23 14 13