Due diligence

Due diligence | Baker Tilly

In vrijwel ieder overnametraject, of het nu gaat om koop of verkoop van een onderneming, komt het moment waarop de koper onderzoek gaat doen naar het over te nemen bedrijf. Gedurende dit boekenonderzoek (due diligence) wordt het object van aankoop nader bestudeerd op zogenaamde lijken in de kast. Staat u voor de keuze om een bedrijf over te nemen of bent u van plan binnenkort uw onderneming te verkopen? Onze brede expertise op gebied van due diligence (financieel, fiscaal, juridisch, HR en IT) zorgt ervoor dat u nu en in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kunnen wij u adviseren over het verwerken van deze risico’s in de koopovereenkomst.

Wat is due diligence?

Hoe voorkomt u dat u bij de overname van een bedrijf een kat in de zak koopt? Dat u later met lastige zaken opgezadeld zit en veel tijd (en mogelijk ook geld) moet steken in de bijkomende rompslomp? Door zorgvuldig onderzoek te doen naar het bedrijf dat u overneemt. Het onderzoek dat u dan nodig heeft, noemen we due diligence: een diepgaand onderzoek naar een over te nemen onderneming, zodat beslissingen binnen een acquisitieproces goed kunnen worden onderbouwd en risico's worden onderkend. Due diligence onderzoek geeft u inzicht in sterke en zwakke punten van de overnamekandidaat of uw eigen onderneming. Dit kan leiden tot een aanpassing van de koopprijs of het onderhandelen over specifieke garanties of vrijwaringen.

Boekenonderzoek vanuit verschillende disciplines

U staat op het punt een due diligence onderzoek uit te voeren en zoekt een partner die u op een aantal vlakken kan ondersteunen. Of het nu gaat om een financieel, fiscaal, juridisch, HR of IT due diligence, ons betrokken team van corporate finance specialisten, accountants, fiscalisten, (arbeidsrecht-)juristen en IT-auditors zetten hun specifieke expertise gericht in om ook minder voor de hand liggende risico’s scherp in beeld te krijgen.

Acquisitie Due Diligence (koopzijde)

U bent van plan een onderneming over te nemen. Een periode die veel tijd en energie van u vraagt, waarin u zich niet ook nog eens zorgen wilt maken over eventuele onprettige zaken die na de koop ineens aan het licht komen. Hierin kunnen wij u ontlasten. Wij zorgen ervoor dat u een betrouwbaar overzicht krijgt met de mogelijke risico’s die gemoeid gaan met de overname van een partij. Onderscheidend is ons vermogen om op multidisciplinaire wijze risico’s van verschillende kanten te belichten, deze risico’s te kwantificeren en u proactief te adviseren over de verwerking hiervan in de koopovereenkomst.

In overleg met u bepalen we welke werkzaamheden uitgevoerd worden. Dit doen we op basis van eventuele specifieke aandachtspunten die u belangrijk vindt, in combinatie met relevante aspecten die wij aan de voorkant identificeren. Gedurende het onderzoek houden wij nauw contact met u omtrent tussentijdse bevindingen. Zo kunnen we met elkaar bijsturen en kunt u aangeven of u een verdiepingsslag wenst op bepaalde delen van het onderzoek.

Vendor Due Diligence (verkoopzijde)

U denkt erover na om ( op termijn) uw bedrijf te verkopen. Enerzijds wilt u een snel en soepel proces, anderzijds wilt u het maximale uit de verkoop halen. Door het uitvoeren van een Vendor Due Diligence worden de risico’s voor een overname inzichtelijk gemaakt. De risico’s en aandachtspunten kunnen op deze manier tijdig worden aangepakt en opgelost. Daarmee kan een sneller en efficiënter verkooptraject worden gerealiseerd met doorgaans een beter resultaat.

Due Diligence checklist bij verkoop

Speciaal voor ondernemers die zich oriënteren op een eventuele verkoop, heeft Baker Tilly Corporate Finance een multidisciplinaire checklist ontwikkeld. Daarmee krijgt u snel inzicht in eventuele knelpunten op financieel, fiscaal, juridisch en automatiseringsgebied. Vraag de ‘Due Diligence checklist bij verkoop’  vrijblijvend aan.

Vendor Due Diligence bespoedigt het acquisitieproces doordat alle informatie al is verzameld, geordend en becommentarieerd. Dit draagt bij aan het realiseren van betere overnamevoorwaarden en minder te verstrekken garanties en vrijwaringen. Benieuwd naar wat voor meerwaarde een Vendor Due Diligence voor uw bedrijf kan opleveren? Neem vrijblijvend contact op met Mark Goderie. Lees ook hoe wij u nog meer kunnen helpen bij de verkoop van uw bedrijf.

Transactieoverzicht 2022

In 2022 adviseerden wij klanten bij 153 opdrachten, uiteenlopend van overnames en due diligence onderzoeken tot waarderingen en financieringen. De totale waarde van de overnames is uitgekomen op € 233 miljoen met een gemiddelde transactiewaarde van € 6 miljoen. Onze klanten zijn actief in uiteenlopende sectoren. Welke sectoren dat onder andere zijn, ziet u hieronder. Lees de verhalen van deze klanten in de referenties, of neem contact op om te bespreken wat we voor u kunnen betekenen.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!